LOMTALANÍTÁS!!!
Tisztelt Lakosok!
A 2020. Augusztus 18-ra meghirdetett lomtalanítás meg lesz tartva. A Dél-Kom az alábbiakat kéri a lomtalanítás során:
A lomtalanítás keretén belül ELSZÁLLÍTJUK: a háztartásokban feleslegessé vált, a rendszeresített hulladékgyűjtő edényben méretük miatt el nem helyezhető, kiselejtezett lom hulladékot (pl. nagyobb méretű berendezési tárgyakat, bútorokat, ágybetéteket, stb.).
A lomtalanítás keretén belül NEM SZÁLLÍTJUK EL:
-építési, bontási törmeléket (pl. beton, tégla, csempe, ragasztó, cserép, kerámia és azok keveréke, ablaküveg, síküveg);
-a kerti biohulladékot (pl. fanyesedék, faág, lomb);
-háztartásokban keletkező vegyes hulladékot (kommunális hulladék);
-elkülönítetten gyűjthető papír, műanyag- és fémhulladékot;
-ipari, mezőgazdasági vagy szolgáltatási tevékenység során képződött fém- és egyéb hulladékot
(pl: autóalkatrész, szerszámok);
-állati tetemet, trágyát;
-elektronikai hulladékot (pl., háztartási gépeket, számítástechnikai eszközöket, ezek alkatrészeit, szórakoztató eszközöket – rádió, TV, lejátszók, szerszámgépeket);
-veszélyes hulladékot (pl. akkumulátor, festékes-, vegyszeres doboz, hígító, permetezőszer maradék, olajos hulladék, gyógyszer, gumiabroncs, stb.)

Kérünk mindenkit, hogy kedd reggelre mindenki pakolja ki az elszállítandó hulladékját.

A szelektív kukák első szállítási napja augusztus 27-én csütörtökön lesz!

Kedves Görcsönyi Lakosok!

Jelenleg Görcsöny településen és a közvetlen közelében nincs igazolt koronavírusos beteg. Ahogy az országos sajtóból értesültek, hétfőtől 2020.05.04. a kijárási korlátozás tekintetében enyhítette a szabályokat Magyarország Kormánya. Ez nem jelenti azt, hogy már nem vagyunk veszélyben!

EZ AZT JELENTI, HOGY BÁR ENYHÜLNEK A KORLÁTOZÁSOK, MOST MÉG JOBBAN KELL VIGYÁZNUNK EGYMÁSRA! A szabadságunk még nagyobb felelősséggel jár egymás iránt!

A kormány ennek tükrében a koronavírus-terjedés megelőzése érdekében az alábbi intézkedéseket hozta:

A közös háztartásban élők kivételével a legalább 1,5 méter távolságot (védőtávolságot) kötelező betartani! A védőtávolság megtartása mellett a közterületek, parkok is látogathatók szabadon, az eddigi alapos indok nélkül.

Az üzletek nyitva tarthatnak, és a vásárlók által látogathatóak az eredeti nyitvatartási időkben, viszont ott és a tömegközlekedési eszközökön mindenki köteles a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, egyéb maszk, sál, kendő) viselni! Szorgalmas óvónőink varrtak maszkokat. Ezekből a maszkokból minden üzletbe helyeztünk ki, így azok, akik véletlenül otthon hagyták védőfelszereléseiket az üzletekben tudnak vételezni egyet.

Az élelmiszerüzletekben, drogériákban, gyógyszertárakban az eddigiek szerint 9.00 óra és 12.00 óra közötti rend marad életben, azt ebben az idősávban ezen túl is csak a 65 év felettiek látogathatják!

A vendéglátóhelyek kerthelyiségében vagy teraszán a tartózkodás, a megrendelt étel, illetve ital elfogyasztása megengedett. Vendégeknek üzleten belül viszont tartózkodni még mindig tilos! A teraszokon, kerthelységekben is tartani kell a védőtávolságot, ezért az üzemeltető felel!

Rendezvények esetében vallási közösségi szertartás, házasságkötés és temetés tartható a kötelező védőtávolság (min. 1,5 m) megtartása mellett! A sportrendezvények nézők nélkül, zárt körülmények között, illetve edzések megtarthatóak. A fentieken túl más rendezvény nem engedélyezett!

A szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi.

A kormányzati döntések mellett és részben azok ellenére a közösségi ház, a tornaterem sport és egyéb célú kiadását, használatát még nem engedélyezem! Edzéseket és szabadidős rendezvényeket a focipályán lehet tartani ha betartják a 1,5 méteres távolságot.

A következő napokban többször is fertőtleníteni fogjuk a buszmegállókat, a piacot, a bolt előtti tereket.

Az óvodában és a bölcsödében az ügyelet továbbra is biztosított a dolgozó szülők gyermekeinek. Csoportonként legfeljebb 5 gyerek lehet. Hétfőtől azon gyereknek is szállítunk menza jellegű iskolai étkezést, akik más településre járnak óvodába vagy iskolába. Az erről szóló igényfelméréseket a héten minden kedves szülő megkapta. Ha igénylik gyermeküknek az ebédet, a mellékelt űrlap kitöltésével jelentkezzenek az óvodában, vagy ha kérik az óvodai ügyeletet, kérem keressék Gyenes Zoltánnét az alábbi elérhetőségek valamelyikén Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy a 72/372-215 telefonszámon.

Az idősek nappali ellátását továbbra is a PKSZAK látja el. Ha segítségre van szüksége bevásárlásban vagy gyógyszerkiváltásban keresse továbbra is Új Zsófiát a 30/834-4516 telefonszámon.

Mindenkit kérek, hogy vigyázzunk egymásra, vigyázzanak magukra!

Kőszegi Tamás,

polgármester

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sajnálattal közlöm a következő hírt Görcsöny Lakosságával:

A jelenleg fennálló járványügyi helyzetben a Dél-Kom Nonprofit Kft. Görcsönyben a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést jelenleg nem áll
módjában megkezdeni.

Amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi a szelektív
edények ürítését, a vállalat megkezdi a szolgáltatást!
Addig kérek mindenkit, hogy a szokásos kommunális kukáit szerdánként tegye ki a ház elé.
Bízzunk abban, hogy mielőbb elmúlik ez a helyzet és visszazökken minden a régi kerékvágásba!

Kedves Idősebb Lakótársaink!

Sajnos az idősebb szeretteink jobban ki vannak téve a koronavírus okozta fertőzésnek.
A Görcsöny Községi Önkormányzat néhány jó tanáccsal kívánja ellátni a lakosait és segítséget nyújtani Önöknek ebben a nehéz időszakban.
Kérjük:
• Kerüljék azokat a helyeket ahol sokan vannak egyszerre zárt tereken. pl: bolt
• Kerüljék az érintkezést lázas betegekkel, aki köhög vagy tüsszög.
• Mossanak rendszeresen kezet és kerüljék az üdvözlés eddig megszokott formáit (pl: puszi, ölelés és kézfogás).
• Fogyasszanak sok gyümölcsöt és zöldséget, fogyasztás előtt alaposan mossák meg!
De a legfontosabb, kérjük maradjanak otthon!
Önkormányzatunk segít a bevásárlásban, a gyógyszerkiváltásban és a napi meleg étkezésben.
Településünk a Pécs és Környéke Szociális Alapszolgáltatási Központ a már jól ismert dolgozói segítségét veszi igénybe. Ők fognak Önöknek szakszerű segítséget nyújtani a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban és az étel házhozszállításában.
Ha segítségre van szüksége, kérem az alábbi számot hívja: Új Zsófia: 30/83445-16

Köszönjük az együttműködésüket!

Üdvözlettel,

Kőszegi Tamás,
polgármester

_________________________________________________________________________________________________________________________

Tisztelt Lakosság!

Jelenleg Görcsöny településen és a közvetlen közelében még nincs igazolt koronavírusos beteg.
A járvány azonban terjed, így fel kell készülnünk rá.

A koronavírus tünetei az alábbiak:
A COVID-19 lappangási ideje a becslések szerint 2-14 nap, de egyes szakemberek szerint akár 27 nap is lehet. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, van, aki szinte teljesen tünetmentes, másoknak pedig csak enyhe tüneteik vannak. Ez sajnos megkönnyíti a fertőzés terjedését.
A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:
• láz
• fáradékonyság és gyengeség
• légzési nehézségek
• légszomj
• száraz köhögés
• hasmenés
• torokfájás (ritkábban)
• orrfolyás (ritkábban)

Ha az alábbi tüneteket tapasztalja, kérem haladéktalanul keresse fel a háziorvosát telefonon vagy e-mailen.

Önkormányzatunk továbbra is segít mindazon idős vagy egyedülálló személyeken akár bevásárlásban akár gyógyszer kiváltásban segítségre szorul. Örülök, hogy egyre többen igénybe veszik a házhosszállított napi meleg ételt, bíztatok mindenkit, hogy többen éljenek ezzel a lehetőséggel.

Kőszegi Tamás

Értesítem a szülőket, hogy tekintettel a Koronavírus-járványra (Covid-19), a személyes találkozás a családokkal csak korlátozott mértékben lehetséges. Mindez saját és mások védelmében történik.
Ennek folyamán a tanácsadások és a családlátogatások átmenetileg szünetelnek.

Az előre meghirdetett rendezvények, összejövetelek (mint Baba-mama Klub, Ruhabörze) elhalasztásra kerülnek. Az intézkedések törléséig senki ne hozzon be több adományt! Az eddig beérkezetteket megőrzöm, a kiosztására később kerül sor.

Ügyfélfogadási időben van lehetőség arra, hogy felkeressék a védőnői szolgálatot, de akkor is csak minimális ideig tartózkodhatnak a tanácsadóban, és lehetőleg kíséret nélkül.

A következő ügyfélfogadási idő:
2020.03.23. (hétfő)
7.30-10.30

Egyéb időben rendelkezésre állok az alábbi elérhetőségeken:
Telefon: +36306308557
Messenger: Simcsik Ágnes néven

Megértésüket köszönöm!

Simcsik Ágnes, védőnő

Tájékoztatjuk Görcsöny lakóit, hogy a szelektív hulladékgyűjtő edényeket páratlan héten (kéthetente) csütörtöki napon üríti a Dél-Kom Kft teherautója.

Az első szállítási nap: 2020. április 09. (csütörtök).

A kukákat a megszokott helyre, a ház elé kell kirakni.

Tisztelt Ügyfelek! Az Esztergár Lajos Család -és Gyermekjóléti Szolgálatnál az ügyfèlfogadàs 2020. màrcius 16. napjàtól szünetel! Sürgős esetben 8.00- 16.00 óra között a 0630/476-6210-es telefonszámon kérhetnek telefonos segítséget.

Megèrtèsüket köszönjük! Galló Zsófia Családsegítő

Tisztelt Lakosság!

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel, tájékoztatom a lakosságot, hogy az Országos Tisztifőorvos az alapellátó praxisok működését az alábbiak szerint rendeli el:

- Az egészségügyi alapellátó praxisokat a légúti fertőzésre utaló tüneteket (láz, köhögés, torokfájás és nehézlégzés) mutató beteg lehetőleg ne keresse fel személyesen a háziorvosi rendelőt.

- A lehető legtöbb beteget távkonzultáció (telefon 372-208, 06-30-215-3104, e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) keretén belül keressék fel.

- Akut légúti tünetekkel rendelkező pácienst otthonában vizsgálni tilos.

- Ha nincs nehézlégzése, akkor telefonos távkonzultáció történjen. Ha nehézlégzése van akkor az Országos Mentőszolgálatot kell értesíteni.

Tisztelettel,                 dr. Veres Andrea

Tisztelt Görcsönyi, Ócsárdi, Regenyei és Szőkei lakosok!

Bár településeinken továbbra sem tudunk koronavírussal igazoltan fertőzött betegről, de a Magyar Kormány javasolja, hogy a családi eseményeken kívül minden más összejövetelt halasszanak el.
Ezért a Görcsönyi Művelődési házban tartandó összejöveteleket, foglalkozásokat 2020. március 17-től határozatlan ideig beszüntetem.

Önkormányzatunk segít az otthon maradó idősek ellátásában, ezért gondoskodunk a napi meleg ételükről. Önköltségi alapon 750 Ft-ért előrecsomagolt meleg ebédet tudunk biztosítani. A rendelést telefonon a 372-232, vagy e-mailen: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. lehet leadni. A ½ 9-ig leadott rendelést másnap tudják kiszállítani.

Tisztelettel,

Görcsöny Község Polgármesterétől

H I R D E T M É N Y

A 45/2020. (III.14.) Korm.rendelet 3.§ alapján 2020.03.16. (hétfő) napjától a Görcsönyi Óvoda és Mini Bölcsődében a fenntartók rendkívüli zárva tartást rendeltek el.

Azok számára, akik semmiféleképpen nem tudják megoldani gyermekük felügyeletét, egy előzetes igényfelmérés alapján kiscsoportos felügyeletet szervezünk kizárólag tünetmentes, láztalan gyermekeke részére!

Az ügyelet igényének bejelentése az alábbi módon lehetséges minden nap 8.00 óráig(!!!!) lehet jelezni másnaptól a gyermekfelügyeletet az alábbi elérhetőségeken:

• az óvoda Messenger üzenetében
  • Gyenes Zoltánné intézményvezetőnél telefonon: 30/482-61-78 telefonszámon.

Ügyeletet csak a fent leírt módon tudunk biztosítani!!!!!!!

Iskolai étkeztetést igényfelmérést követően biztosítunk. Az ügyeletben résztvevők számára az iskolában meghatározott módon történik az ételek átvétele, a távoktatásban lévő diákok számára átvételi lehetőséget biztosítunk az óvoda konyhájában munkanapokon 11.00-12.00 óra között. Az átvevőhely épületében az ott dolgozókon kívül belépni TILOS!

A könyvtár határozatlan időre szintén zárva lesz.

Kérek mindenkit, hogy eme rendkívüli helyzetben fontos, hogy mindenki betartsa a hatóságok előírásait. Fenti intézkedések kizárólag megelőző jellegűek, mindezt a kialakult járványügyi veszélyhelyzet hatásainak csökkentése és a lakosság védelme érdekében hoztuk meg.

Megértésüket és együttműködésüket kérem és köszönöm!

Kőszegi Tamás Gábor, polgármester

Regenyei Közös Önkormányzati Hivatal

7833 Regenye, Fő u. 1.

H I R D E T M É N Y

Magyarország Kormánya által, a 40/2020. (III.11.) Korm.rendelettel elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel

2020.03.16. (hétfő) napjától mind a székhelyen, mind a Görcsönyi Kirendeltségen a lakosság, valamint a hivatalban dolgozók egészségének megóvása érdekében határozatlan időre, visszavonásig az ügyfélfogadás felfüggesztésre kerül.

Tájékoztatok mindenit, hogy az ügyfélfogadás felfüggesztésének idején ügyeiket az alábbi módon intézhetik:

2. elektronikus ügyintézéssel az alábbi linken kitölthető űrlapok igénybevételével, vagy ügyfélkapu használatával E-papíron: https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap
  3. Postai úton
  4. Telefonon előzetes egyeztetést követően a kizárólag személyesen intézhető ügyekben (pl. egyes anyakönyvi ügyek)

Elérhetőségeink:

• telefon: 72/372-215 ( minden nap 8.00-12.00
  • Elektronikus ügyintézés esetén: https://ohp-20.asp.lgov.hu/nyitolap

MEGÉRTÉSÜKET ÉS EGYÜTTMŰKÖDÉSÜKET EZÚTON IS KÖSZÖNÖM!

Regenye, 2020. 03. 16.

Szauer Timea jegyző

Tisztelt Lakosság!
Önkormányzatunk folyamatosan követi a koronavírussal összefüggő közegészségügyi adatokat és információkat.
Felkészültünk arra, hogy részt vegyünk a megelőzésben. A közösségforgalmi mosdókban antibakteriális kézmosót, továbbá a helyes kézmosás módjával kapcsolatos Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat által kiadott információs táblákat helyeztünk el.
Amíg a közösségi programok látogatását a kormány vagy az illetékes hatóság fel nem függeszti a járvány elkerülése érdekében, addig a rendezvényeinket terveink szerint elhalasztjuk és egy későbbi időpontban fogjuk pótolni.
A közösségi felelősség jegyében kérjük, hogy az influenzás (fertőző) tünetekkel rendelkező betegek ne jöjjenek se közösségbe, se máshol megtartandó rendezvényre, eseményre! Kiemelten kérünk mindenkit, hogy kizárólag zsebkendőbe köhögjön, tüsszögjön, a zsebkendőt dobja a szemetesbe, és mosson (fertőtlenítsen) kezet utána!
Kérjük kedves lakosainkat, hogy kövessék a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs információit és utasításait!
Az alapvetően CSAK a hivatalos információkra hagyatkozzon mindenki, kerülje a fake news-ok és hangulatkeltések megosztását, továbbítását! Hivatalos, naponta akárhányszor frissített információk lelőhelye:
koronavirus.gov.hu
Néhány fontos megállapítás kiemelve:
• A WHO kijelentette, hogy világjárvány van.
• Karantén = járványügyi zárlat a jogi megnevezése, a jogszabályokban így szerepel.
• Járványügyi megfigyelés: időtartama 14 nap, és jelenleg csak a Budapesti Szent László kórházban történik. Azt a személyt vagy személyeket érinti, akiknél megállapítható a vírus jelenléte, akár tünetmentes állapotban is. Akit ez érint, annak erre a kórházban töltendő 14 napra kell felkészülnie. A kórházi tartózkodás során élheti a mindennapjait (dolgozhat is), de a számára kijelölt helyet nem hagyhatja el és nem látogathatják. Ha elrendelik, kötelező.
• A koronavírus fertőzés az esetek kb. 80-85%-ban enyhe lefolyású, orvos nélkül is gyógyul.
• Amit már biztosan tudunk a vírusról az az, hogy érzékeny, tápanyag (élő sejt) nélkül gyorsan elpusztul.
• Légúti vírus, nyállal terjed. Nem röpköd, nem ugrik ránk, stb.
• A vírus érzékeny a virucid szerekre, valamint a hagyományos klóros fertőtlenítő szerekre (pl. Hypo).
• Az alapvető higiéniás szabályok betartása és betartatása nagyon fontos és elegendő, úgymint: gyakran kell szappannal és meleg vízzel alaposan (min.20-30 másodpercig) kezet mosni. Ennek a gyakoriságát kell fokozni!
• Fertőzött vagy fertőzött területről érkező vagy tüneteket produkáló személlyel kerülni kell a szoros kapcsolatot, ami azt jelenti, hogy 2m-es közelben 15 percnél többet.
• A rendezvényi korlátozás az esküvőket, temetéseket is érinti,ha kültéri akkor 500 fő a maximum, beltéren max. 100 fő.
• Minden állampolgárt a személyes ügyintézés helyett az elektronikus ügyintézés használatára bíztatunk.

Kérünk mindenkit a pánikkeltés elkerülésére és a fegyelmezett magatartásra.
Mindenkinek jó egészséget kívánva,

Hírek

,,A görcsönyi mikrotérség egészségügyi alapellátásának fejlesztése" című, DDOP-3.1.3/G-14-2014-0007 azonosító számú projekt indításáról

A Görcsöny Községi Önkormányzat DDOP-3.1.3/G-14-2014-0007 azonosító számú pályázaton 59,67 millió Ft forráshoz jutott, melyet az egészségügyi alapellátás fejlesztésére fordít.

A projekt célja Görcsöny település háziorvosi rendelőjének és az azzal egy épületben található védőnői szolgálatnak, valamint a hozzájuk kapcsolódó kiegészítő helyiségeknek a felújítása, akadálymentesítése és energetikai korszerűsítése, széleskörű eszközbeszerzéssel, valamint a szakmai program fejlesztésével. Az orvos 3 települést lát el: Görcsöny Regenye, Szőke, míg a védőnő ezen felül Ócsárdot is. Regenyén és Szőkén kihelyezett rendelés működik, ezért oda is veszünk eszközöket.

A fejlesztés eredményeképpen a lakosság számára hozzáférhetővé válnak a megfelelő infrastrukturális ellátottsággal rendelkező egészségügyi intézmény közszolgáltatásai. Hosszú távú cél az ellátás színvonalának fokozatos javítása és a lakóhely-közeli hozzáférés biztosítása. Az épület komplex akadálymentesítésével megvalósul a társadalmi esélykülönbségek csökkentése valamennyi fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű és hátrányos helyzetű népcsoport számára. Az infrastruktúra fejlesztésével nemcsak a betegek környezete, hanem az ott dolgozó egészségügyi személyzet munkakörülményei is javulnak. A beruházást környezettudatos módon kívánjuk lefolytatni: környezetbarát technológiákat és anyagokat fogunk alkalmazni. Az energetikai korszerűsítés hozzájárul a működési költségek csökkentéséhez, amely alapján az ellátás hosszú távú fenntartása biztosabbá és környezetbarátabbá válik.

A beruházás befejezésének határideje: 2015.10.30.